
 

 

F3 Technical Advisory Memo 
 

№:             TAMF3-2020-006 

Date:         February 28, 2020 

Subject:    Transmission Compliance 
 
Underlying Rules and Interpretation 
Engines, transmissions, and shock absorbers are Type 1 parts, both as assemblies and in their 
component parts.  In the FIA Technical Regulations, article 2.7.1 states that Type 1 parts must be “used 
exactly as supplied” and that “repairs may be carried out only by the manufacturer”.  In the SCCA Pro 
Racing Sporting Regulations, article 26.1 states that “the entire car, as both an assembly and individual 
parts, must remain as delivered, except for changes expressly permitted in writing by SCCA Pro Racing”. 
 
For transmissions, SCCA Pro Racing will interpret ”repairs” to mean “repairs and service”.  SCCA Pro 
Racing will also interpret that, in the context of repairs, “the manufacturer” will include “the series-
authorized official service provider”. 
 
Official Service Provider 
Sadev, Inc. in Mooresville, NC is the only series authorized transmission service provider.  Transmission 
service by anyone other than the series authorized service provider is prohibited. 
 
Sealing of Transmissions 
New or freshly serviced transmissions will be sealed by Sadev prior to delivery.  Once delivered, the 
presence of seals does not confirm compliance, regardless of when sealed or by whom.  At the Technical 
Director’s discretion, seals may be replaced at any time. 
 
Seal Recording 
Sadev will record seal numbers for new and freshly serviced transmissions and transmit those numbers 
to SCCA Pro Racing.  At the first series event for a car, SCCA Pro Racing will record chassis number, 
transmission serial number, and seal numbers.  A team representative and a member of the series Tech 
Staff will both sign a log confirming the correctness of the recorded seal numbers, the transmission 
serial number, and the chassis number.   
 
Inspection of Seals 
Transmission seals will be examined every time a car is inspected, whether annual, pre-event, post-
session, or when confiscated.  Damaged seals, missing seals, or incorrect seal numbers will be 
interpreted as either modification of Type 1 parts or as service by someone other than the approved 
service provider.  On that basis, the car will be reported to the Stewards with a technical violation. 
 
The only exception to this will be when teams have received prior approval from the Technical Director 
to remove the rear cover seal.  In that case, at the SCCA Technical Director’s discretion, the transmission 
may be resealed by SCCA Tech staff following inspection.  This exception applies only to the seal at the 
rear cover.  A missing or damaged seal at the differential case split requires dismantling for full 
inspection by Sadev before resealing. 
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Compliance, Inspection, and Enforcement 
The series expects teams to present car with rules-compliant transmissions for inspection.  Compliant 
transmissions are not changed from their as-delivered state, have not been serviced by anyone other 
than Sadev, do not have missing or damaged seals, and have the correct seals in place.  If teams have 
any question about the compliance of a transmission, it should be inspected and resealed by Sadev prior 
to its first event. 
 
SCCA technical staff may, at the Technical Director’s discretion, remove transmission rear covers for 
partial disassembly and inspection at any time.  This action will not certify an entire transmission as 
compliant. 
 
Consistent with article 23.7 of the Sporting Regulations, at any time, the series may also require a 
competitor to submit a complete transmission for teardown and detailed inspection. 
 
Transmissions found non-compliant during inspection by SCCA technical staff or during service at Sadev 
will be reported to the Stewards as a technical infraction. 
 
Repairs and Service 
At any time, removal of transmission seals by a team requires prior approval of the Technical Director.  
Removal without prior approval will be reported to the Stewards as a technical infraction. 
 
Service during a championship event that requires removal of a seal must be either performed by Sadev 
or overseen by SCCA Tech staff.  When the service is complete, Sadev or SCCA will install a new seal. 
 
If a team desires to remove a transmission seal at the team’s shop, trackside at a private test, or at a 
non-championship race event, the team must contact the Technical Director for approval.  Should the 
Technical Director approve removal of the seal at the differential split, that transmission must be 
dismantled and inspected by Sadev before a new seal can be installed. 
 
Substitution 
It is permissible to substitute a sealed transmission with another sealed transmission, provided that the 
seal numbers for the replacement are correct for its serial number. 
 
Crash Damage 
Transmissions with seals damaged or lost due to a crash or off-track excursion during an SCCA event 
may be resealed at SCCA Tech Director’s discretion.  The track event must be documented in the 
Stewards’ session log and substantiated by presentation of damaged parts from the immediate vicinity 
of the seal. 
 
Superseded Technical Advisory Memo 
This Technical Advisory Memo completely supersedes and replaces TAMF3-2019-003. 


